Поштоване колеге,

У обавези смо током ванредног стања да одржавамо наставу на даљину. Доласци наставника/сарадника на факултет се не препоручују, али су дозвољени по потреби (ради неопходног рада у лабораторијама и сл.).

Ми смо срећом прилично спремни за такав сценарио јер се на нашем факултету од 2004. године користи платформа за е-учење базирана на Moodle систему за управљање учењем. Већина наших наставника и сарадника је редовно користи као подршку редовној настави, имамо стабилан сервер, довољно свих ресурса и посвећену техничку подршку. Сад само треба да се потрудимо да на најбољи начин искористимо своје искуство и покушамо да симулирамо редовну наставу колико год је то могуће.

Да подсетимо наша инсталација је на адреси:

https://moodle.pmf.uns.ac.rs

и за логовање наставници користе стандардне ПМФ налоге (као за е-пошту и друге сервисе). Студенти користе исте налоге као на порталу студентске службе (тамо их и креирају самостално, такође онлајн).

Обавеза наставника који за неке од својих предмета немају отворен Moodle курс је да га отворе до краја ове седмице. Потребно је да испуне захтев за отварање курса на адреси:

https://moodle.pmf.uns.ac.rs/course/request.php

или да на moodle@pmf.uns.ac.rs пошаљу назив курса, за студенте ког департмана ће се он изводити и ко од наставника и сарадника треба да има уређивачка права на њему. Kурсеви ће бити отворени у најкраћем могућем року.

Сви наставници и сарадници који буду реализовали ове курсеве биће уписани и на курс под насловом „Е-учење + Moodle tips & tricks (за наставно особље)“:

https://moodle.pmf.uns.ac.rs/course/view.php?id=396

на ком се већ сада може наћи прегршт савета везаних за најчешће коришћене опције на овој платформи. На истом курсу ће добијати и надаље корисне сугестије о начинима на које могу усавршити своје курсеве и искористити могућности система којих има сијасет и који сигурно могу задовољити већи део потреба наше наставе.

Kолегијум је донео одлуку да настава онлајн треба да прати темпо редовне наставе. Дакле није неопходно да одмах имамо припремљен материјал за читав семестар, него се очекује да се у току текуће седмице покрије градиво које би се иначе обрадило уживо. Дакле потребно је студентима ставити на располагање довољно материјала из ког би они могли да се припреме за будуће испите (о организацији истих ће се посебно одлучивати) – текстуалног материјала, pdf верзија презентација, али и ако је икако могуће аудио/видео записа, илустрација и сл. Очекује се да се омогуће и консултације онлајн (нпр. у виду форума за питања и одговоре), те да наставници и сарадници буду агилни при одговарању на студентске упите који им пристигну електронском поштом.

Moodle нуди много могућности за увођење интеракције у онлајн наставу – задатке, тестове, анкете и сл. Могуће је свакако реализовати део предиспитних активности на тај начин, или бар пратити како студенти прихватају предвиђено градиво.

Уколико су наставници и сарадници у могућности да реализују видео конференције или да припреме снимке својих излагања то би било идеално, наравно уз пратеће материјале. Добиће на поменутом курсу неке сугестије како то могу најједноставније да раде. Ако се студенти окупљају у било које сврхе синхроно, требало би да то буде у терминима редовне наставе/консултација, како би могли да испрате и друге такве активности.

Лабораторијске вежбе је најтеже заменити онлајн наставом, но саветује се снимање огледа те објављивање таквих демонстрационих снимака у оквиру одговарајућих Moodle курсева. Или пак коришћење неких других адекватних снимака до којих може да се дође, наравно уз навођење извора.

На вебу се може наћи доста туђег образовног материјала, могу се наставници и њиме помоћи (уз линковање истог или његово укључивање у курсеве), само треба да воде рачуна о ауторским правима.

На располагању је и подршка за овај сервис: moodle@pmf.uns.ac.rs

Желимo вам успешну реализацију овог семестра.