fb
Trg Dositeja Obradovića 2, 21000 Novi Sad 021/458-988 021/450-620
 

NIDSBE “Josif Pančić”

Značajan vid studentskog angažovanja i zadovoljavanja njihovog interesovanja omogućen je kroz aktivnosti Naučno-istraživačkog Društva studenata biologije i ekologije “Josif Pančić”. NIDSBE “Josif Pančić” osnovano je 1973., na temeljima višegodišnjeg rada studenata i osoblja tadašnjeg Instituta za biologiju. Društvo zvanično počinje da radi 1983. godine, a okuplja studente biologije, ekologije, dvopredmetnih nastava i sve ostale koji žele da se bave naučno-istraživačkim radom, zaštitom i unapređenjem životne sredine ili edukacijom iz istih oblasti. U okviru ovog Društva posebno zainteresovanim studentima je omogućeno da uz pomoć profesora i asistenata konkretnije upoznaju principe i metode naučno-istraživačkog rada, da aktivno učestvuju u izradi naučnih radova, da realizuju svoje ideje i prezentuju rezultate na studentskim i drugim skupovima, zadovoljavajući na taj način potrebe i interesovanja koja nisu tako detaljno obrađena tokom redovnih studija.

Važna odlika društva je saradnja sa stručnjacima zaposlenim na Departmanu. Velike zasluge za uspešnost ove saradnje nose trenutni koordinatori Društva: dr Goran Anačkov i dr Ante Vujić.

Naučno-istraživački rad

Svake godine NIDSBE „Josif Pančić“ organizuje po nekoliko naučno-istraživačkih kampova. Učešćem na kampovima studenti stiču neophodno iskustvo u terenskom i istraživačkom radu, usmeravaju se i stiču praktično znanje iz oblasti koje ih interesuju. Takođe važan aspekt ovakvih kampova su rezultati koji postaju dostupni javnosti kroz naučne radove koje učesnici mogu pisati na osnovu rezultata i zapažanja sa terena.

Godišnja skupština Društva

Svečana Godišnja skupština NIDSBE “Josif Pančić” se organizuje svake godine sa ciljem da se svi profesori, saradnici, studenti i zainteresovani upoznaju sa radom i rezultatima Društva u protekloj godini kao i sa novoizabranim Predsedništvom i Predsednikom društva.

Motivacioni vikendi

Svake godine Društvo organizuje motivacioni vikend na Fruškoj gori (Glavica, Stražilovo) koji omogućuje novim članovima da se zbliže sa ostalim članovima i bolje upoznaju sa aktivnostima Društva uz opuštajuće šetnje u prirodi.

Ako postaneš član Društva imaćeš priliku da učestvuješ u:

  • naučno-istraživačkom radu
  • aktivnoj zaštiti prirode
  • ostvarivanju svojih ideja
  • radu na projektima
  • aktivizmu i edukaciji
  • povezivanju sa srodnim organizacijama
  • druženju i timskom radu